JANGAN LEPASKAN PELUANG !!!!!!

PKR CABANG BATU GAJAH SEDANG MEMBUAT PENDAFTARAN PEMILIH BARU. (PENGUNDI BARU )


SILA HUBUNGI :
012-4646394 SDR ANTONI
012-4326371 PN PARAMESWARI

PROGRAM TAMBAH AHLI
HUBUNGI :
012-5062467 SDR FUAD
017-5195932 SDR HAZHA

NO 5B, JALAN DEWANGSA,
31000 BATU GAJAH,
PERAK.

DIBUKA SETIAP HARI SELASA
9.00 PAGI - 3.00 PETANG

EMAIL:batugajahpkr@gmail.com

Alamat surat menyurat:
BLOK F- 74, PERUMAHAN AWAM,
JALAN BEMBAN,
31000 BATU GAJAH, PERAK

04 September 2009

LEPAS RAYA..RAYA LAGI...PRK BAGAN PINANG

ADUN BN bagi Bagan Pinang, Negri Sembilan, Azman Mohd Noor meninggal dunia di Seremban hari ini.

Beliau meninggal dunia kerana serangan sakit jantung pada jam 2.30 petang tadi di Pusat Pakar Seremban.

Dalam pilihanraya umum lalu, Azman, 55, menang dengan mendapat 6,430 undi, menewaskan calon PAS, Ramli Ismail yang mendapat undi.

Dalam pilihanraya umum lalu, DUN Bagan Pinang mempunyai 14,192 pengundi yang 66 peratus Melayu, Cina (10.5%), India (19.9%) dan lain-lain (3.5%).

Ekoran itu, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengadakan pilihanraya kecil dalam tempoh 60 hari ini.

Ia merupakan pilihanraya kecil kesembilan selepas pilihanraya umum tahun lalu.

Bagan Pinang merupakan kawasan DUN dalam Parlimen Telok Kemang. Empat lagi DUN dalam parlimen tersebut ialah Chuah, Lukut, Linggi dan Port Dickson.

Dalam pilihanraya umum lalu, Parlimen Telok Kemang dimenangi oleh calon PKR, Datuk Kamarul Baharin Abbas.

Manakala DUN Chuah pula dimenangi oleh PKR, Lukut (DAP), Linggi (BN) dan Port Dickson (PKR).
Sumber : Malaysiakini/bm

03 September 2009

KETUA AMK PKR PERAK

-KENYATAAN MEDIA-
Persidangan Dewan 2 September adalah sah dan mengikut perlembagaan. Tindakan UMNO/BN dibantu Setiausaha Kerajaan Negeri menggunakan Polis menghalang Adun-Adun Pakatan Rakyat menghadiri sidang dewan untuk menjalankan tugas amat dikesali. Polis secara kasar dan salah telah menghalang dan menangkap Yb. Dato Ngeh Koo Ham, Yb. Chan Ming Kai dan Yb. Keshvinder singh tanpa alasan yang kukuh.

Tindakan menghalang Adun-Adun daripada menjalankan tugas mereka adalah kesalahan yang amat serius dan berat. Lebih memalukan kehadiran kumpulan samseng berbaju kuning yang dipercayai dibawa oleh UMNO yang turut berkumpul secara haram dan mengganggu perjalanan Adun-Adun PR ke sidang dewan. Mereka bersorak dan bertempik mengeluarkan kata-kata kesat dan kasar.

Polis bersikap ‘double standard’ dengan membiarkan kumpulan samseng itu berhimpun secara haram tetapi bersikap ganas dan menangkap kumpulan Adun-Adun yang hendak pergi bersidang. UMNO/BN memperkudakan segala instrumen-instrumen kerajaan yang sepatutnya melindungi rakyat dan sistem demokrasi seperti Polis, SPR, SPRM, Kehakiman dan Pegawai Kerajaan bagi menjalankan kerja-kerja kotor mereka.

Kita juga kesal disaat PM melaungkan slogan 1 Malaysia “rakyat didahulukan” tetapi dalam masa yang sama memainkan isu perkauman dan cuba mengheret institusi istana ke kancah politik sempit mereka. Di Selangor mereka menendang kepala lembu, simbol kesucian penganut agama hindu dengan tujuan menghina dan cubaan menimbulkan pergaduhan antara kaum. Hari ini mereka bawa pemuda UMNO yang memakai baju kuning dan tertera tulisan ‘Daulat Tuanku’ dengan tujuan menggambarkan bahawa Adun-Adun PR telah derhaka dan menghina Raja-Raja Melayu.

Angkatan Muda Negeri Perak sekali lagi menegaskan dan menuntut dibubarkan Dun segera. Kerajaan yang sah tidak ditentukan oleh 3 orang Adun yang melompat, rampasan kuasa secara haram, tanpa pilihanraya atau melalui jalan pintu belakang tetapi ia ditentukan oleh satu pilihanraya yang bersih dan adil seperti termaktub dalam undang-undang dan perlembagaan. Demokrasi yang sebenar harus ditegakkan.


YB. ABD. YUNUS B. JAMHARI
KETUA ANGKATAN MUDA PERAK
ADUN KAWASAN KUALA KURAU

02 September 2009

USUL LULUS....kekerasan Polis
Setakat ini ADUN Canning, YB Wong Kar Woh, ADUN Pantai Remis, YB Nga Kor Ming, ADUN Melintang, YB Kesevan, ADUN Teja, YB Chan Lih Kang, ADUN Lubuk Merbau, YB Hj Mohd Zainuddin dan ADUN Kepayang, YB Loke Chee Yan telah membahaskan USUL TERGEMPAR tentang isu kelakuan jahat dan tindakan kekerasan terhadap ADUN Pakatan Rakyat pada pagi tadi.
sumber:cinaIslam

PERMANDANGAN 02.09.2009 DUN PERAK

SIDANG DUN PERAK PENGGAL KE DUA TELAH DIJALANKAN DI HOTEL. ADUN PAKATAN RAKYAT TELAH DIHALANG DARIPADA MEMASUKI DEWAN.
2 PR ADUN DITAHAN..YB SIMPANG PULAI DAN YB MALIM NAWAR.01 September 2009

KRONOLOGI KETUA UMUM PKR...DSAI

31 0G0S 1998 SEHINGGA 02 SEPTEMBER 1998 ADALAH DETIK SEJARAH BAGI RAKYAT MALAYSIA YANG TIDAK MUNGKIN AKAN DILUPAKAN....LAUNGAN REFORMASI BERGEMA!!!!!


KUALA LUMPUR - Pada 29 Mac 1982, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan keputusannya untuk bergerak cergas dalam politik UMNO ''kerana kagum dan yakin dengan pentadbiran dan corak perjuangan Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad.''

''Saya memilih UMNO kerana ia memberi ruangan kepada saya untuk meneruskan perjuangan saya dan saya memberi sokongan penuh kepada Perdana Menteri dan parti yang beliau pimpin.

''Kami berharap akan dapat bekerjasama untuk kebaikan rakyat negara ini,'' kata beliau di hadapan Dr. Mahathir di Jabatan Perdana Menteri (JPM).

Dan, semalam di JPM juga kerjaya beliau sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan berakhir apabila dilucutkan daripada semua jawatan berkuat kuasa serta-merta.

Sebulan selepas (April 1982) Anwar yang merupakan bekas Ketua Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) membuat pengumuman itu, beliau dipilih sebagai calon pilihan raya umum dan memenangi kawasan Parlimen Permatang Pauh.

Dari situlah bermulanya kerjaya politik Anwar dalam kerajaan. Pada usia 35 tahun, selepas menumpaskan calon Pas dan DAP dengan majoriti 14,352 undi Anwar diberi kepercayaan menjadi Timbalan Menteri di JPM pada tahun yang sama selama 14 bulan.

Pemuda UMNO telah mengambil keputusan penting dalam sejarah pergerakan itu pada 9 September 1982 dengan memilih orang baru dalam politik UMNO iaitu Anwar mengetuai mereka.

Tidak pernah berlaku dalam sejarah Pemuda seorang yang baru lima bulan menyertai parti, diberi jawatan dan kepercayaan demikian besar. Tetapi ia berlaku kepada Anwar sekalipun kemenangan itu hanya dengan 10 undi menewaskan Datuk Suhaimi Kamaruddin.

Peningkatan Anwar yang berkelulusan Ijazah Sarjana Muda dalam Pengajian Melayu, berlaku dengan begitu pantas.

Pada 2 Jun 1983, beliau menjadi Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan dan Menteri Pertanian 14 Julai tahun berikutnya.

Dua tahun kemudian, beliau melangkah ke Kementerian Pendidikan, portfolio yang dianggap sebagai ''petanda emas'' bagi seorang anggota kabinet terus berjaya dalam kerjaya politik.

Secara tradisi, jawatan Menteri Pendidikan disandang oleh mereka yang menjadi Perdana Menteri negara ini.

Pada 15 Mac 1991, beliau dilantik sebagai Menteri Kewangan menggantikan Tun Daim Zainuddin. Pada 1 Disember 1993, beliau dilihat akan menggantikan Dr. Mahathir apabila dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri selepas menang dalam pemilihan sebagai Timbalan Presiden tanpa bertanding bagi menggantikan Tun Ghafar Baba.

Beliau yang mempertahankan jawatan Timbalan Presiden UMNO untuk penggal kedua pada 1996, telah diberi kepercayaan untuk memangku jawatan Perdana Menteri selama dua bulan sejak 19 Mei 1997.

Anwar tidak begitu dikenali sebelum 1974. Peristiwa mogok lapar dan tunjuk perasaan di Baling, Kedah pada November tahun itu serta-merta menjulang namanya.

Anwar yang ketika itu merupakan pemimpin pelajar Universiti Malaya dan ABIM memperjuangkan kemelaratan hidup penduduk di kampung di utara Semenanjung itu. Bagaimanapun kelantangannya itu menyebabkan beliau dan beberapa rakan pelajarnya ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri.

Apabila anak kelahiran Cerok To'kun, Bukit Mertajam itu mengumumkan komitmennya kepada UMNO, arena politik tanah air mengalami semacam kejutan. Ini kerana Anwar sebelum ini sering dikaitkan dengan perjuangan Pas dan mengkritik kerajaan.

Mengenai pandangan sesetengah pihak bahawa keputusannya menyertai UMNO itu merupakan satu political suicide, beliau berkata, ''biarlah masyarakat yang menentukan''.

''Dan hanya Tuhan sahaja yang tahu mengenai niat dan tujuan saya menyertai UMNO,'' kata beliau pada sidang akhbar ketika mengumumkan keputusannya menjadi anggota UMNO pada 29 Mac 1982.

Selepas memenangi pilihan raya umum pada April 1982, beliau dipilih sebagai Ketua UMNO Bahagian Permatang Pauh empat bulan kemudian. Beliau memimpin Pergerakan Pemuda UMNO sehingga 23 April 1987.

Pada 24 April 1987, Anwar dipilih sebagai Naib Presiden UMNO selepas beberapa kali menolak desas-desus bahawa beliau akan merebut jawatan itu.

Beberapa bulan kemudian, Anwar menolak dakwaan bahawa hubungannya dengan Ghafar yang merupakan Timbalan Presiden ketika itu renggang. Enam tahun kemudian beliau yang beberapa kali menafikan akan mencabar Ghafar untuk jawatan timbalan presiden, akhirnya mengubah pendirian atas alasan desakan para penyokong parti.

Sejak 17 Julai 1987 dan sehingga kini, beliau memegang jawatan Pengerusi Jawatankuasa Perhubungan UMNO Pulau Pinang.

Anwar ketika menjelaskan falsafah perjuangan politik pada 1982, pernah juga berkata: ''Kalau kita hendak membuat sesuatu, adalah menjadi kenyataan yang kita perlukan kedudukan tertentu.

''Sekalipun kita mempunyai idea yang baik tetapi kerana kita tidak mempunyai kedudukan tertentu, sukar bagi kita untuk melaksanakan idea tersebut,'' katanya.

Kepimpinan Anwar dalam pergerakan belia tahun 1970-an, sebelum menyertai politik telah mendapat pengiktirafan antarabangsa. Ini termasuklah pelantikan pada tahun 1973 sebagai anggota jawatankuasa penasihat hal ehwal belia di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan pada tahun 1976 mewakili rantau Asia Pasifik di Perhimpunan Belia Sedunia (WAMY).

Semasa di Universiti Malaya, beliau cuba membawa perubahan dalam corak kehidupan kampus dengan menerap nilai-nilai Islam dan peradaban timur. Ini dilakukannya semasa menjadi Presiden Persatuan Bahasa Melayu dan Persatuan Pelajar-Pelajar Islam Malaysia mulai tahun 1968. Anwar mendapat pendidikan menengah di Kolej Melayu Kuala Kangsar yang melahirkan ramai pemimpin politik dan pegawai kanan kerajaan.

Dari universiti, beliau kemudian menjadi Setiausaha Agung Majlis Belia Malaysia (MBM) pada tahun 1970 dan dua tahun selepas itu, menjadi presidennya.

Malah, Anwar juga pernah menjadi Presiden Majlis Belia Malaysia antara 1972 dan 1976 dan Presiden Persidangan UNESCO (1987-89). Pada masa sekarang beliau juga adalah Presiden Universiti Islam Malaysia.

Antara tempoh 1979 dan 1997, beliau telah menerima 18 anugerah termasuk Pingat Allama Iqbal Centenary, Pakistan, Malaysia Of The Year pada 1982, Reader of The Year (1988), Top Finance Ministers of the Year, majalah Euromoney (1993) dan Knight Grand Cross of Rizal (Sir) pada 1996.

Sebagai Menteri Kewangan sejak Mac 1991, Anwar juga dilihat sebagai anggota kabinet yang memperkenalkan perkataan-perkataan dan istilah-istilah baru ketika menyampaikan ucapan belanjawan.

Beliau juga ada menulis buku berjudul Menangani Perubahan pada 1989 dan The Asian Renaissance tahun lalu.

Sepanjang 16 tahun dan empat bulan dalam kerajaan, Anwar yang beristerikan, seorang doktor mata, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail dan mempunyai enam orang anak, menjadi perhatian kerana sering diselubungi pelbagai desas-desus khususnya sejak Julai lalu apabila negara dilanda kegawatan ekonomi.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA 1998

30 August 2009

PROGRAM CABANG DI BULAN RAMADHAN

MAJLIS MAKAM MALAM DI CHENDRONG, BATU 4 JALAN TG TUALANG.
PROGRAM RANTING BATU 4 DALAM CABANG KAMPAR
TURUT HADIR : YB KESAVAN, SDR ANUAR ZAKARIA(SU MPN)SERTA AMK NEGERI PERAK.
MOHON SUMBANGAN

KAMI AMAT MENGHARAPKAN SUMBANGAN
DARIPADA SUMBANGAN ANDA..!!!!!
A/C : 111 201 200 2206
AMBANK