JANGAN LEPASKAN PELUANG !!!!!!

PKR CABANG BATU GAJAH SEDANG MEMBUAT PENDAFTARAN PEMILIH BARU. (PENGUNDI BARU )


SILA HUBUNGI :
012-4646394 SDR ANTONI
012-4326371 PN PARAMESWARI

PROGRAM TAMBAH AHLI
HUBUNGI :
012-5062467 SDR FUAD
017-5195932 SDR HAZHA

NO 5B, JALAN DEWANGSA,
31000 BATU GAJAH,
PERAK.

DIBUKA SETIAP HARI SELASA
9.00 PAGI - 3.00 PETANG

EMAIL:batugajahpkr@gmail.com

Alamat surat menyurat:
BLOK F- 74, PERUMAHAN AWAM,
JALAN BEMBAN,
31000 BATU GAJAH, PERAK

06 November 2009

3A AMK SANGKAL

Angkatan Muda Keadilan Selangor membidas individu-individu tertentu yang membuat dakwaan terbuka bahawa Parti Keadilan Rakyat dikuasai oleh ‘3A’. Dakwaan bahawa PKR hanya dikuasai oleh ‘3A’ adalah hujah yang terlalu dangkal dan amat lemah serta ianya bermotifkan untuk sengaja mencetuskan rasa tidak puas hati di kalangan anggota PKR dan menghakis sokongan rakyat.

AMK Selangor menyatakan pendirian memberi sokongan dan dokongan yang amat kuat kepada kepimpinan tertinggi Parti Keadilan Rakyat untuk terus melaksanakan agenda perubahan politik di negara ini. Pihak-pihak tertentu yang terus memburuk-burukkan kepimpinan PKR dengan dakwaan yang tidak masuk akal membuktikan bahawa ada desperado politik yang semakin tertekan dengan sokongan kuat rakyat kepada kepimpinan PKR dan Pakatan Rakyat.

AMK Selangor menganggap bahawa Dato’ Seri Anwar Ibrahim bukan sahaja individu yang mencetuskan gelombang perubahan politik di negara ini tetapi kini Dato’ Seri Anwar Ibrahim umpama sebuah ‘institusi perjuangan’ yang berjuang membela nasib rakyat, prinsip keadilan dan masyarakat madani. Idea, gerak perjuangan dan gagasan barunya membawa perubahan mencetuskan semangat baru kepada generasi muda untuk bersama-sama beliau dalam satu pakatan menegakkan keadilan untuk semua.

Dunia antarabangsa dan universiti terkemuka dunia mengakui dan memberi pengiktirafan yang tinggi kepada gagasan Dato’ Seri Anwar Ibrahim untuk memberikan syarahan dan wacana ilmiahnya. Malahan badan-badan antarabangsa juga mengambil beliau menganggotai badan tersebut kerana prinsip dan idealismenya yang jelas terbukti telah banyak memberi sumbangan besar kepada perubahan sistem kewangan global, prinsip keadilan sejagat, good governance serta politik di peringkat antarabangsa.

Adalah amat menghairankan individu-individu tersebut melemparkan pelbagai tohmahan dan dakwaan yang mengaibkan beliau sedangkan dunia antarabangsa serta dunia Islam memberikan dan menghargai sumbangan idea dan gagasan yang dicetuskan oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Justeru serangan bertali arus pihak UMNO/BN dan sekutunya terhadap kepimpinan PKR adalah untuk menghakis keutuhan kepimpinan tertinggi PKR sepertimana serangan peribadi yang dilemparkan kepada kepimpinan tertinggi PAS dan DAP.

AMK Selangor menyeru pihak-pihak individu tersebut menghentikan membuat serangan tohmahan peribadi tetapi perlu bersama-sama kini menumpukan usaha membawa perubahan dan memulihkan daya saing ekonomi dan membina negara yang hebat. Rakyat perlu dibawa untuk membincangkan isu-isu yang lebih penting, besar dan kepentingan masa hadapan negara dan bukan soal remeh temeh yang tidak memberi impak kepada pembinaan tamadun insan.

Sudah tiba masanya segala idea dan tenaga digembeling secara bersepadu untuk memikirkan, merancang dan melaksanakan agenda pembangunan negara yang lebih holistik dan menyeluruh. Media-media massa perlu menjadi medan kepada perbicaraan isu-isu yang lebih global, berilmu dan kepentingan rakyat. Ianya dengan harapan rakyat akan terus dihidangkan dengan tradisi budaya keilmuan dan tidak disempitkan dengan perbicaraan isu yang sempit, kaku dan jumud.

Akhirnya, AMK Selangor terus meletakkan setinggi-tinggi keyakinan kepada kepimpinan parti untuk terus memimpin dan membawa harapan baru untuk Malaysia yang lebih gemilang. Gelombang perubahan yang semakin kuat didokong rakyat merupakan inspirasi untuk generasi muda menerajui perubahan zaman dan meneroka era baru siasah di negara ini.

Mohd Ezli Mashut
Ketua Penerangan
AMK Selangor

Parti Keadilan Rakyat
06.11.2009

SELANGOR-POLITIK-STABIL

Angkatan Muda Keadilan Selangor memandang serius terhadap tulisan oleh Raja Petra Raja Kamaruddin yang dikeluarkan di laman portal Malaysia Today. Dalam tulisan tersebut beliau membuat dakwaan mengenai usaha jahat UMNO/BN yang mensasarkan Januari 2010 untuk merampas kerajaan Selangor daripada Pakatan Rakyat.
Menurut beliau lagi terdapat usaha-usaha giat dan kotor pihak UMNO/BN untuk mensabotaj kerajaan Pakatan Rakyat melalui agensi-agensi kerajaan negeri seterusnya memburukkan nama baik kerajaan negeri Selangor. AMK Selangor berharap kepimpinan Menteri Besar, Abdul Khalid Ibrahim dan seluruh kepimpinan dan pendukung PKR, PAS dan DAP memandang serius isu ini dan mengambil pendekatan pantas, prokaktif dan efektif.

AMK Selangor melihat trend situasi politik di Selangor kini seolah-olah wujud satu usaha kotor terancang pihak UMNO/BN untuk terus memburuk-buruk dan mengganggu kestabilan politik dan ekonomi di Selangor. Isu panas seperti penjualan arak, rumah ibadah, tangkapan Dr.Asri Zainal Abidin dan pelbagai isu panas lagi timbul dalam usaha menggugat kestabilan politik di negeri ini.
AMK Selangor mengambil pendirian tegas agar unsur-unsur sabotaj yang sengaja dilakukan dan dirancang ditangani segera dan tegas daripada terus mengganggu gugat kestabilan dan keharmonian rakyat. Malahan AMK Selangor menjangkakan selepas ini akan berlaku lagi isu-isu panas yang sengaja ditimbulkan untuk 'membakar' hati dan perasaan rakyat di Selangor.

AMK Selangor berharap kepimpinan tertinggi mengambil serius dakwaan bahawa Januari 2010, UMNO/BN akan merampas kembali Selangor daripada Pakatan Rakyat. Kita tidak mahu tragedi politik rampasan kuasa di Perak berlaku. Justeru amat perlu dan kritikal kini agar Pakatan Rakyat Selangor memperkukuh strategi dan kerjasama untuk menghalang perancangan jahat UMNO/BN ini. Kita tidak mahu rakyat di Selangor akan terus diheret ke satu lagi konflik politik yang tidak perlu yang akan menghalang kemajuan dan perkembangan ekonomi pesat di Selangor.
AMK Selangor berharap rakyat Selangor akan terus memberikan sokongan dan dokongan padu kepada Pakatan Rakyat untuk terus memimpin perubahan. Rakyat pasti tidak mahu segala penyelewengan dana rakyat dan rasuah yang dilakukan Barisan Nasional terus berlaku lagi di negeri ini yang menjejaskan kebajikan dan pembangunan. Isu penyelewengan PKFZ, dakwaan rasuah bekas Menteri Besar dan exco, harga banglo jutaan ringgit dan pelbagai lagi sehingga kini belum selesai.

UMNO/BN kini umpama bahtera lapuk yang semakin uzur hanya menunggu masa dan detik untuk karam akibat salah laku, penyelewengan dana rakyat, skandal dan pelbagai jenayah politik. Justeru, diharap rakyat terus menolak Barisan Nasional yang gagal secara total memerangi rasuah dan mengembalikan daya saing ekonomi di peringkat serantau dan global.

AMK Selangor juga ingin mengingatkan agar ADUN-ADUN Pakatan Rakyat untuk terus mendekati, menyelami dan bersama-sama dengan perjuangan rakyat. Pembaharuan dan reformasi pentadbiran kerajaan negeri Selangor perlu terus berjalan dan giat dilaksanakan agar Selangor muncul menjadi negeri contoh yang ditadbir dengan good governance, ketelusan dan keadilan.
AMK Selangor juga terus yakin dengan komitmen kakitangan awam dan agensi di bawah kerajaan negeri Selangor yang terus bersemangat tinggi, komited dan fokus untuk membantu kerajaan Selangor dan rakyat keseluruhannya. Kewibawaan dan profesionalisme mereka amat dihargai dan amat penting untuk merealisasikan gagasan Merakyatkan Ekonomi Selangor dan Negeri Berkebajikan mencapai kejayaan.

Adalah dicadangkan mana-mana pihak individu dan agensi pentadbiran awam yang tidak selari dengan prinsip dan dasar kerajaan Negeri Selangor perlu dihadapkan ke lembaga disiplin dan Selcat. Ianya untuk memastikan gerak kerja pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor akan berjalan lancar dan sistematik serta mengelakkan sebarang usaha jahat pihak tertentu untuk mensabotaj pentadbiran dan nama baik kerajaan negeri Selangor.

AMK Selangor berharap semua pihak menolak segala usaha perancangan jahat dan kotor pihak UMNO/BN untuk merampas kerajaan Selangor sepertimana yang telah didedahkan kepada umum sebelum ini. Diharap pendukung dan rakyat Selangor mendoakan dan memberi sokongan padu agar kerajaan Pakatan Rakyat terus kukuh bertapak di Selangor untuk terus membela kebajikan rakyat dan membawa Selangor ke era kecemerlangan dan kegemilangan.

Kembalinya Selangor ke era pentadbiran Barisan Nasional adalah mimpi buruk yang amat ditakuti kerana jelas selama 50 tahun lepas telah banyak kerosakan dan kebejatan yang berlaku. Justeru beri peluang dan sokongan kepada Pakatan Rakyat untuk memperbaiki segala kesilapan dan kebejatan yang telah berlaku.

Akhirnya, AMK Selangor berharap seluruh kepimpinan tertinggi, pendukung perjuangan Pakatan Rakyat dan rakyat Selangor agar memperkukuh kerjasama bersepadu dan kefahaman serta mengelakkan pergeseran yang tidak menguntungkan. Pakatan Rakyat Selangor perlu bertindak pantas kerana masa semakin suntuk agar tragedi hitam politik seperti di Perak dijauhkan daripada berlaku.

*Kenyataan media oleh Mohd Ezli Mashut selaku Ketua Penerangan Angkatan Muda Keadilan Selangor.
copy: rakyat marhaen

DR XAVIER..

Seorang ahli jawatankuasa Masjid Taman Sri Andalas mempertahankan tindakan menjemput exco kerajaan Selangor, Dr Xavier Jayakumar berucap di satu majlis berbuka puasa di situ, Ogos lalu.

Mohamad Tarmizi Ismail berkata, setakat ini tidak ada arahan rasmi daripada Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) yang melarang masjid-masjid di negeri itu dimasuki oleh orang bukan Islam.

Beliau diminta mengulas kenyataan Pengarah Jais, Datuk Mohamed Khusrin Munawi untuk mengambil tindakan terhadap jawatankuasa majlis itu kerana membenarkan Dr Xavier, yang juga ADUN PKR bagi Seri Andalas, berucap di dewan utama masjid itu.

Kehadiran Dr Xavier di masjid tersebut dibantah oleh pergerakan Pemuda Umno Kota Raja yang menghantar memorandum kepada Jais memintanya menyiasat tindakan jawatankuasa masjid itu.

"Setakat ini tidak ada apa-apa arahan kepada masjid yang melarang orang bukan Islam daripada memasuki masjid," tegas Mohamad Tarmizi.

"Sepatutnya Jais keluarkanlah arahan rasmi (dahulu) supaya jelas kepada seluruh umat Islam di Selangor," katanya ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

Ditanya mengenai kenyataan pengarah Jais itu bahawa orang bukan Islam tidak boleh memasuki masjid kerana mereka dikategorikan sama seperti wanita Islam yang didatangi haid, Mohamad Tarmizi menjawab:

"Itu saya tidak boleh jawablah, sebab saya bukan mufti.

Reaksi Dr Xavier

"Tapi kalau kita sekat orang bukan Islam datang ke masjid, macam mana kita nak sampaikan dakwah kepada mereka?

"Tapi Masjid Negara dan Masjid Putrajaya pun boleh dikunjungi oleh orang bukan Islam.

"Masjid-masjid ini sediakan jubah untuk wanita bukan Islam supaya mereka menutup aurat ketika masuk masjid," tambahnya.

Menurut Mohamad Tarmizi lagi, Masjid Taman Sri Andalas bagaimanapun tidak mempunyai prasarana sebegitu untuk kemudahan wanita bukan Islam menutup aurat.

Jelasnya lagi, Dr Xavier sekadar memberi ucapan aluan di majlis berbuka puasa tersebut yang dihadiri kira-kira 300 orang jemaah.

"Belaiu cuma berucap alu-aluan saja, bukannya ceramah atau apa. Berucap pun sekejap saja sebab pada masa itu sudah dekat hendak berbuka sangat," kata ahli jawatankuasa itu.

Tambahnya, selain Dr Xavier, turut berucap di majlis itu ahli parlimen PAS bagi Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmud.

Sementara itu, akhbar Sinar Harian hari ini memetik Dr Xavier sebagai menafikan dakwaan di laman blog yang beliau memberikan ceramah di masjid tersebut.

Beliau dilaporkan ke masjid tersebut bagi memenuhi undangan majlis berbuka puasa bersama penduduk kawasan terbabit memandang exco kesihatan dan hal-ehwal bukan Islam itu seorang ADUN di situ.

Dr Xavier mengakui memasuki masjid tersebut tetapi hanya memberi ucapan alu-aluan di majlis tersebut yang disifatkannya sebagai aktiviti bersama rakyat yang sentiasa beliau penuhi.
MKINI

05 November 2009

MB PERAK..BN @ PR

Rayuan Datuk Seri Nizar Jamaluddin dalam menentukan kedudukan Menteri Besar Perak yang sah hari ini akan didengar oleh lima panel hakim.


Ketika ini, panel lima hakim sedang mendengar rayuan tersebut. Sebelum ini, Nizar memohon supaya panel 11 hakim mendengar kes rayuan tersebut.

Panel hakim tersebut diketuai oleh Presiden Mahkamah Rayuan, Datuk Alauddin Mohd Sheriff. Empat lagi hakim ialah Hakim Besar Malaya, Datuk Arifin Zakaria, Datuk Zulkefli Ahmad Makinuddin, Datuk Mohd Ghazali Mohd Yusoff dan Datuk Abdull Hamid Embong.

Nizar diwakili oleh sepasukan peguam yang diketuai oleh peguam kanan Sulaiman Abdullah, manakala peguam kanan Cecil Abraham mewakili menteri besar, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir.

Para wartawan dan orang ramai sudah tiba di kompleks mahkamah Putrajaya seawal jam 7 pagi, bagi mengikuti prosiding rayuan tersebut.

Kawalan keselamatan juga ketat di mana anggota polis dan anggota keselamatan mewajibkan mereka yang ingin masuk ke dewan mahkamah, mendapatkan pas khas.harakahdaily

CALON PKR BERSEDIALAH

Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan memperketat proses pemilihan calon wakil rakyat dalam menghadapi pilihanraya akan datang supaya mereka yang tidak konsisten dengan parti tidak dipilih. Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak menafikan terdapat segelintir wakil rakyat PKR tidak berkhidmat kepada rakyat dengan baik.
Menurutnya, dalam pilihanraya akan datang, katanya, parti perlu memperhalus proses pemilihan calon yang akan bertanding di atas tiket PKR dan calon tersebut mestilah mempunyai rekod yang baik dan berkelayakan. "Saya tidak menafikan ada di kalangan wakil rakyat PKR tidak memberi khidmat dengan baik dan ada yang sudah melompat. Ini merupakan kesilapan parti memilih calon dahulu.
"Kita perlu perbaiki sistem pemilihan calon supaya dapat memastikan wakil rakyat yang dilantik dapat menjalankan tugas mereka dengan baik. Sejak Pilihanraya Umum Mac lalu, beberapa wakil rakyat pembangkang telah keluar dari parti. Yang terbaru ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pelabuhan Kelang Badrul Hisham Abdullah.
Anwar berkata, beliau menemui Badrul Hisham 7 bulan lalu dan memberi nasihat dan tunjuk ajar kepadanya setelah terdapat laporan beliau tidak menjalankan tugas dengan baik. menurutnya, beliau tidak menafikan bahawa Badrul Hisham juga tidak hadir pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) . "Jangankan sidang DUN, saya sendiri datang ke kawasan beliau pun tidak muncul. Saya tidak nafikan bahawa beliau tidak menunjukkan prestasi yang sewajarnya,"katanya.

04 November 2009

EZAM MENGAPA TERLALU BANGGANG


Parti Keadilan Rakyat (PKR) menyifatkan kenyataan bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Ezam Mohd Noor dan bekas Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dr Chandra Muzzafar bahawa wujud sindrom `3A` dalam parti itu, sebagai cuba mengelirukan rakyat.

Pengarah Strategik PKR, Tian Chua berkata, isu berkenaan sengaja diperbesarkan oleh dua bekas pemimpin parti itu yang mempunyai agenda mahu menjatuhkan PKR dan Pakatan Rakyat (PR).

"Tidak timbul isu '3A', isu ini sengaja ditimbulkan Ezam. Dia hanyalah seorang budak suruhan Barisan Nasional (BN) sahaja. Tidak payahlah layan budak suruhan ini," kata Ahli Parlimen Batu itu ketika ditemui di lobi Parlimen, semalam.

Menurutnya, berdasarkan rekod sepanjang 10 tahun perjuangan PKR boleh dikatakan hampir 70 peratus Anwar tidak bersama parti kerana masih dalam tahanan di penjara.

“Saya rasa Ezam dan Chandra Muzaffar juga mengetahui perkara tersebut di mana Presiden PKR, Datin Seri Wan Azizah pada ketika itu menerima sokongan padu pemimpin dalam parti itu.

“Ini kita boleh lihat daripada bukti sedia ada, saya agak kalau ada yang menuduh Anwar bersama `beberapa kerat orang `run the party`. Itu memang tidak tepat,” katanya.

Katanya, Anwar adalah aset penting dalam perjuangan PR kerana beliau berjaya menyampai serta menterjemahkan idealisme perjuangan parti itu.

Menurutnya, Anwar berjaya menyatupadukan DAP dan Pas, orang Islam dengan bukan Islam dengan menggabungkan perspektif antarabangsa dan tempatan dalam PKR dan PR.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, beliau yakin bahawa masalah dalaman PKR dapat diselesaikan dengan cara yang lebih baik tanpa menjejaskan PR.

“Itu adalah masalah dalaman mereka, kita berharap mereka akan menyelesaikan perkara ini secara keluarga oleh PKR, ini saya tidak akan campur, saya tidak mahu komen,” katanya.

Sementara itu, Azmin ketika ditemui, enggan memberikan sebarang komen lanjut meskipun nama beliau turut dikaitkan dua bekas pemimpin PKR itu.

* KUASA RAKYAT KUASA KERAMAT *

SUMBER: sharpshooter

PR ADA HARAPAN

Tidak dinafikan, wujud persepsi negatif terhadap Pakatan Rakyat, khususnya natijah daripada Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri Bagan Pinang yang memihak kepada Barisan Nasional.

Ahli Parlimen Machang, Saifuddin Nasution Ismail membuat kupasan yang jujur terhadap persoalan yang berlaku, sekaligus memberi jawapan yang meyakinkan bahawa kerjasama dan keutuhan Pakatan Rakyat tidak pernah goyah.

Ikuti wawancara ekslusif wakil Harakah, MOHD RASHIDI HASSAN, WAN NORDIN WAN YAACOB dan IRWAN MUHAMMAD ZAIN bersama Pengarah Pilihan Raya KeADILan itu, di Parlimen 22 Oktober lalu.

Harakah : Melihat kepada keputusan Bagan Pinang, Pakatan Rakyat menerima satu tamparan hebat, seolah-olahnya ia petanda permulaan penolakan rakyat dan menjejaskan kredibilitinya, apa pandangan saudara?

Saifuddin : Saya melihat keputusan Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri Bagan Pinang ini, dari dua kerangka. Satu kerangka Pakatan Rakyat dan satu lagi kerangka Barisan Nasional.

Dalam konteks Pakatan Rakyat, kita anggap ini satu 'wake-up call' yang cukup tepat pada masanya, yang seharusnya disusuli dengan beberapa tindakan, untuk memperbaiki dan perkemaskinikan, bagi mengukuhkan lagi kerjasama dan gerak kerja, strategi dan pendekatan politik pakatan rakyat.

Termasuklah persoalan membina satu imej yang lebih baik. Akhirnya kita akan lihat politik satu permainan anggapan, persepsi dan saat ini saya lihat Pakatan Rakyat sedang menguruskan persepsi.

Pada masa yang sama banyak perkara yang sebenarnya boleh dijalankan dalam lingkungan tanggungawab Pakatan Rakyat, yang sebenarnya tidak membabitkan aspek luaran.

Perkara-perkara asas yang kita boleh selesaikan dalam persoalan pilihan raya khasnya proses pendaftaran pemilihan baru, persiapkan organisasi parti, tenaga kerja dana perhebatkan gerak kerja dan program bersama.

Aspek yang ini tiada siapa boleh sekat kita, dalam kerangka Pakatan Rakyat keputusan Bagan Pinang itu saya istilahkan sebagai suatu signal yang cukup jelas kita guna untuk diteliti balik.

Itulah yang saya perhatikan, berlaku selepas PRK Bagan Pinang di mana kepimpinan Pakatan Rakyat, segera melakukan post-mortem di peringkat Majlis Presiden yang dibuat 20 Oktober lalu.

Saya sendiri anggota mesyuaratnya, mengikuti perbincangan itu, objektif perjalanan mesyuarat cukup terbuka, satu pentanda baik maknanya Pakatan Rakyat segera respons terhadap keputusan PRK Bagan Pinang dan segera pula putuskan hal-hal yang saya sebutkan tadi.


Bagaimana pula keputusan PRK Bagan Pinang dalam konteks BN?

Saifuddin : Melihat kepada kerangka BN, kita harus akui jujur walaupun gelanggang permainan tidak sama, seperti biasa penggunaan jentera kerajaan dan penggunaan media dan segala macam itu.

Tetapi saya lihat bahawa itu merupaka satu suntikan semangat yang sangat luar biasa yang sedang dinikmati oleh Umno-BN.

Setelah tujuh PRK berturut-turut, tiba-tiba di Bagan Pinang mereka mendapat kemenangan yang luar biasa, sudah tentu ini semangat kepada Umno-BN.

Bagan Pinang juga memberi isyarat Najib (Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak) secara sendirian, dilihat berupaya kembalikan semula sokongan bukan Melayu khususnya Cina dan India kepada BN.

Ini berlaku di sebalik malapetaka MCA, dan ketakstabilan MIC, PPP dan Gerakan yang mana empat parti ini sebagai penyumbang kepada sokongan bukan Melayu kepada BN sebelum ini, empat parti ini bergelut.

Tetapi BN mampu dapat kemenangan besar di Bagan Pinang di bawah 'leadership' Najib. Inilah 'spin' yang dibuat oleh BN, tanpa komponen BN yang diwakili Cina India sekalipun Najib boleh capai kemenangan.

Sama ada ia bertahan lama atau tidak ini soalan lain, sebab ini satu suntikan semangat kepada Najib dan BN.

Saya juga melihat bahawa Bagan Pinang juga saksikan politik di Malaysia ini sangat bersifat tempatan, iaitu pemilihan berkaitan populariti calon, kekemasan jentera PRK, dana yang mencukupi, justeru mana parti yang berjaya menguruskan hal ini dengan baik sudah tentu boleh menang.

Dalam kes ini walaupun gelanggang permainan tidak sama, tetapi di Bagan Pinang BN berjaya uruskan dengan baik.

Wujud kekangan antaranya, andaian umum bahawa ketidakstabilan antara parti di Kedah, Selangor dan sebagainya, apakah ini diambil kira oleh pimpinan Pakatan Rakyat dan adakah ini mengwujudkan situasi kurang senang rakyat terhadap Pakatan Rakyat?

Politik adalah satu seni uruskan tanggapan, apa yang ditanggap oleh rakyat itu yang penting berbanding realiti, hal yang dibangkitkan soal kebelakangan ini iaitu wajah Pakatan Rakyat.

Dilihat persepsi rakyat, sebagai satu pakatan yang tidak dapat menguruskan masalah dalaman, hal-hal yang dipalitkan disiplin anggota parti dan kepimpinan, hal kejayaan uruskan perjalanan pemerintahan kerajaan yang dikuasai, hal-hal berkaitan hak agama, kaum dan bahasa.

Hal-hal seperti inilah yang kemudiannya, dikorekkan oleh jentera media BN, dengan memberikan wajah hodoh kepada Pakatan Rakyat.

Saya harus mengakui bahawa proses membina kerjasama pakatan ini satu proses yang panjang. Jika dibandingkan pada bulan Mac 2008, kemudian berakhir dengan adanya Pakatan Rakyat, dengan keadaan sekarang ternyata Pakatan Rakyat melalui proses yang menarik dan peningkatan ketara.

Awal Mac 2008 ianya cuma satu kerjasama yang sangat longgar, cuma ditahap kita ketika itu, bersama sahaja, tetapi kali ini kita dah ada struktrur teras iaitu struktur Majlis Presiden, sekretariat PR dan beberapa sub-commitee pilihan raya, sub-comitee penerangan dan sub-comitee dasar yang Azmin Ali, Ustaz Nasharudin Mat Isa dan Dr Tan Seng Giaw kendalikan.

Diwujudkan omitee pemuda dan wanita, dari segi organisasi dan struktur kita dah semakin mantap, namun ini satu proses yang panjang yang kita kena lalui.

Seterusnya bagaimana kerjasama diperkukuhkan?

Kita (Pakatan Rakyat) telahpun ada Majlis Presiden, yang mana pada 20 Oktober lepas, diterima cadangan satu kerangka polisi yang akan mengikat Pakatan Rakyat. Kerangka ini jadi acuan bagaimana kerjasama diteruskan.

Kemudian di negeri Pakatan Rakyat yang kita jadi kerajaan, commitee seperti di Kedah selepas isu kandang babi, Menteri Besar telah umumkan penubuhan comitee ini.

Di Selangor ianya juga dibentuk dengan pertemuan yang lebih kerap, begitu juga di Pulau Pinang dan Perak dan Kelantan, ini satu proses membina pakatan yang memakan masa,

Tetapi jika dibandingkan dengan Mac 2008, sejurus Pilihan Raya Umum ke-12, ternyata kemajuan itu dari segi organisasi dan kerangka dasar bersama dan sub-commitee negeri yang uruskan perjalanan dasar negeri itu.

Ini satu pencapaian baik jauh lebih baik berbanding kerjasama dengan Barisan Alternatif pada PRU 1999, itu saya anggap satu permulaan yang baik, cuma cabaran ialah untuk Pakatan Rakyat uruskan kerjasama dengan lebih baik, disiplin harus jadi ukuran utama.

Maknanya masalah yang timbul ialah Pakatan Rakyat dilihat tidak mampu disiplinkan pimimpin, wakil rakyat di peringkat negeri untuk jadi orang yang berkualiti dan pentingkan pakatan, bagaimana saudara melihat aspek ini?

Secara jujurnya saya tidak ambil sikap 'denial syndrom' dalam akui bahawa wujudnya beberapa halangan dalam kita membina kekuatan pakatan terutamanya dari sudut disiplin.

Namun kerjasama Pakatan Rakyat sekarang ini, buat masa ini, lebih berteraskan pendekatan saling hormat, mengambil hati dan pendekatan tidak mahu dilihat campur tangan dalam parti sahabat.

Kerana pendekatan ini, satukan kita buat masa ini. Tetapi tahap seterusnya kita harus atasi tahap ini. Tahap politik ini kita mesti dilepasi jika tidak ia tiada peningkatan, satu keberanian uruskan soal pelanggaran disiplin.

Apa yang kita sepakati jika ada pelanggaran disiplin, walaupun dalam pakatan ada uruskan aspek ini, tetapi aspek itu diuruskan oleh parti di mana ahli tebabit dalam parti itu akan diuruskan oleh parti itu sendiri, apabila ada ahlinya melanggar disiplin.

Hal ini kita buat kerana kita tak mahu dilihat bahawa Pakatan Rakyat sebagai satu coalition yang memasuki wilayah parti sahabat yang lain, jadi keputusan yang kita buat serahkan keputusan disiplin kepada parti berkenaan.

Ini penyelesaian yang unik tetapi jangka masa panjang kena ada keberanian ubah, jika ianya satu pelanggaran disiplin, hasil kenyataan itu memperhodohkan lagi persepsi kepada wajah Pakatan Rakyat.

Kenapa kita kena menyumbang kepada propaganda memburukkan wajah kita melalui kenyataan dan tindak-tanduk kita, hanya kerana kita mahu tarik perhatian atau kelompok kita sahaja? Saya rasa sikap yang ada di kalangan pimpinan Pakatan Rakyat,harus merasai akibat daripada perbuatan dan kenyataannya itu sebenarnya beri kesan kepada kerjasama Pakatan Rakyat yang sekarang ini sedang diberi harapan besar oleh rakyat.

Tidak mungkin pemimpin yang waras boleh hakiskan kepercayaan rakyat ini hanya kerana hendak pastikan kepentingan kelompoknya berjaya diuruskan. Atas apa sebab sekalipun saya lihat misi pakatan yang lebih besar ialah uruskan BN, untuk bersedia gantikan kerajaan.

Bukan memperuntukkan masa yang banyak uruskan hal-hal yang menjadi titik bengit antara parti, kerana akibatnya mahu tidak mahu Majlis Presiden terpaksa atasi hal ini.

Terpaksa memperuntukkan masa itu kepada soal itu, sedangkan sepatutnya masa digunakan untuk memupuk kerjasama adalah penting. Ia tidak membantu imej baik kepada Pakatan Rakyat.

Saya harap hal ini boleh menjadi satu perkara yang boleh dihayati oleh pimpinan Pakatan Rakyat di segenap peringkat dari pusat ke peringkat negeri

Adakah tindak-tanduk ini akan hanya merugikan pakatan dan memberi kesan kepada kepercayaan rakyat kepada Pakatan Rakyat?

Tidak syak lagi tindak-tanduk sedemikian tidak langsung, memberikan sumbangan negatif kepada pertumbuhan pakatan. Apakah tindak-tanduk sedemikian satu tindakan yang hanya boleh membina sokongan kita sahaja bukan Pakatan Rakyat.

Namun saya membicarakan kebijaksanaan kepimpinan yang mampu melihat perkara pokok, itu satu perkara yang patut menjadi keutamaan, cuma mereka istilahkan, hak ini bila berlaku ia melambatkan perjalanan pakatan, sedangkan sokongan rakyat semakin baik kepada Pakatan Rakyat.

Masuk fasa kedua, bagaimana pula saudara melihat perjalanan pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat yang cuba dinegatifkan oleh media, kononnya BN lebih baik apakah unsur yang ada baik kepada PR yang boleh menjadi sandaran kepada rakyat untuk melihat Pakatan Rakyat lebih baik sebenarnya?

Dalam sidang parlimen kali ini, kita dibekalkan dengan dokumen Ketua Audit Negara yang melaporkan prestasi jabatan kerajaan pusat dan prestasi kerajaan negeri, laporan Audit badan berkanun, GLC dan Menteri Kewangan Yang Diperbadanakan dan agensi berkaitan.

Laporan ini secara keseluruhannya ada kredibiliti dan sesuai dengan fungsi ketua audit negara yang lakukan kerja yang berasaskan kepada arahan Yang di-Pertuan Agong secara prinsipnya.

Laporan terbaru ini menilai pretasi kerajaan negeri dari segi laporan kewangan, kecekapan pentadbiran, menguruskan hasil negeri, kawalan perbelanjaan. ternyata dalam laporan audit negara itu mereka memuji pentadbiran negeri Pakatan Rakyat antaranya Kedah, Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan.

Kerajaan Kedah misalnya,berjaya meningkatkan hasil kepada 205.5 peratus, selepas hanya setahun memerintah. Peningkatan ini dipuji, dan keduanya polisi penjimatan dua komponen ini secara terang-terang diberi pujian dan penghargaan oleh Ketua Audit Negara dalam menilai prestasi Kerajaan Negeri Kedah.

Inilah jawapan terhadap serangan propaganda jahat BN yang cuba menggambarkan, Kedah kita (Pakatan Rakyat) tidak mampu jadi kerajaan bersih, ini dinilai oleh jabatan kerajaan iaitu audit secara profesional.

Mereka tidak dapat elak iktiraf dua perkara yang sangat positif dan rakyat Kedah bijak dalam menilainya.

Membicarakan pula kerajaan Kelantan. Kelantan kekal sebagai kawasan yang mana satu-satunya negeri dilindungi hutan yang paling luas sekali di Malaysia. Sebanyak 51 peratus berbanding negeri lain seperti Johor hanya tinggal 18 peratus dalam laporan audit, Melaka hanya tinggal 4 peratus sahaja.

Yang sudah 52 tahun Umno-BN perintah, Johor dengan hanya tinggal 18 peratus sahaja kawasan yang diliputi hutan mengakibatkan kemusnahan kepada hidupan laut, menjejaskan pendapatan nelayan cemar alam sekitar, jerebu hakisan semua ini di negeri BN.

Tetapi seperti yang disebut tadi media kerajaan tidak akan ketengahkan. Mereka hanya 'zoom-in' kepada Kelatan dalam aspek yang tiada asas sebenarnya untuk dikritik.

Sejak 19 tahuh PAS memerintah Kelantan, kerajaan negeri berjaya mempertahankan 51 peratus kawasan hijau ini, selepas 50 tahun memerintah Kelantan mempunyai hutan paling luas di Malaysia berbanding negeri BN.

Ini pencapaian tinggi nilai, di sebalik serangan tanpa asas dan propaganda kononnya Kelantan gunakan balak semborono, tidak cekap gunakan hasil hutan, tetapi hakikatnya Kelantan masih luar lagi bumi hijaunya.

Turut mendapat pujian Selangor iaitu dari segi ketelusan yang dimodelkan Tan Sri Khalid Ibrahim selaku MB, dengan seluruh pimpinan Selangor yang menggabungkan tiga parti KeADILan, DAP dan PAS yang dianggap dari kaca mata Audit Negara dinilai negeri yang dapat uruskan kecekapan perbelanjaan, kawalan ketirisan, dan juga memastikan perbelanjaan itu sampai kepada kumpulan sasaran.

Ini benar dalam pakej merakyatkan ekonomi, soal bantuan 'one off ' kepada pelajar yang masuk universiti, bantuan khairat kematian dan sebagainya, ini sebagai pro kebajikan rakyat.

Saya berpandangan ini satu jawapan kepada propaganda jentera media BN yang memperlekehkan keupayaan negeri-negeri Pakatan Rakyat dalam urusan kerajaan negeri.

Bagaimana kita boleh mengenengahkan hasil laporan audit yang membuktikan pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat, jauh lebih baik berbanding BN, untuk dinilai dan disokong rakyat?

Saya setuju laporan audit kekal sebgaia audit, sebab persepsi rakyat ialah jika ianya bersifar teguran kepada agensi kerajaan ianya sekadar dilakukan oleh kementerian dan pegawai kerajaan.

Kononnya ini tiada tindakan oleh pihak yang berkaitan, SPRM sebagai, contoh tidak akan terliur untuk mengambil siasatan walaupun faktanya jabatan yang terlibat angka yang disebutkan kebocoran, tetapi tidak pernah ada satu hasil siasatan yang dibuat bagi mengheret pihak bertanggungjawab.

Ini yang mengakibatkan rakyat ada tanggapan bahawa laporan ketua audit sebagai lengkapkan rangka tugasan mereka.

Bagi Pakatan Rakyat, kita kena ambil kebanggaan kepada pandangan ketua audit yang berikan kredit kepada kita sepanjang setahun, isunya mudah 50 tahun BN perintah terbukti banyak penyelewengan dan juga ketirisan, tetapi setahun kita perintah, kita dapat tingkatkan hasil negeri dan menguruskan perbelanjaan dengan cekap hingga dipuji Ketua Audit.

Saya berpandangan sukses kualiti ini, kita harus rayakan sebab inilah kejayaan kita sebenarnya.

Justeru, kini peranan kita adakah untuk menerangkan kepada rakyat kejayaan ini yang mana tentunya akan digelapkan oleh media propaganda BN.

Apa rumusan saudara perihal kejayaan Pakatan Rakyat ini?

Apa yang penting secara rumusannya, ialah kejayaan kita di negeri yang kita perintah ialah, pertama; Kita berjaya menguruskan perbelanjaan dengan baik. Kedua; memberi bantuan kepada rakyat tanpa mengira sempadan warna, agama dan fahaman. Ketiganya; diketiga-tiga negeri yang kita jadi kerajaan, kita berupaya mempertingkatkan polisi penjimatan, ini sukses kepada kita, ini menusuk ke dalam hati rakyat.

Justeru saya amat meyakini, walaupun kita sering ditohmah tidak mempunyai kesepakatan, tetapiianya hanyalah propaganda BN semata-mata.

Kita telah membuktikan kepada rakyat bahawa kita boleh memerintah negeri dan negara suatu hari nanti, jauh lebih baik daripada BN.

Saya yakin, Pakatan Rakyat mempunyai masa depan yang cerah dan cemerlang. Terima kasih.

sumber: mohdrashidiblogspotcom

03 November 2009

PROGRAM HJ MUSTAFFA DI PERAK

Hj Mustaffa Kamil Ayub Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Perak telah memulakan langkah beliau untuk memulakan gerak kerja dan turun ke akar umbi bagi menemui Pimpinan di Peringkat Cabang bagi mendapatkan maklum balas beliau sebagai Pengerusi PKR Perak.

PROGRAM PENGERUSI MAJLIS PIMPINAN PERAK


TARIKH : 06 NOV 2009
Mesyuarat Pakatan Rakyat
Jam 3.00 petang

Jam 8.00 malam
Mesyuarat Biro Politik
( Ahli Biro Politik)

TARIKH : 07 NOV 2009
Jam 9.00 pagi
Mesyuarat Majlis Pimpinan
( J/kuasa MPN)

Jam 11.30 pagi
Sidang Akhbar

Jam 2.00 petang
Pengerusi MPN bersama Cabang Bagai Serai( Pej MPN)
( J/kuasa Cabang Bagan Serai)

Jam 3.00 petang
Pengerusi MPN bersama Cabang Ipoh Barat
( J/kuasa Cabang Ipoh Barat)

Jam 8.00 malam
Pengerusi MPN bersama Cabang Pasir Salak
( J/kuasa Cabang Pasir Salak)

TARIKH : 08 NOV 2009
Jam 10.00 pagi
Pengerusi MPN bersama Cabang Teluk Intan
( J/kuasa Cabang Teluk Intan)

Jam 12.00 tengahari
Pengerusi MPN bersama Hari Deepavali Pakatan Rakyat Teluk Intan
( terbuka )

Jam 5.00 petang
Pengerusi MPN bersama Cabang Padang Rengas ( hi tea)

Jam 7.00 petang
Pengerusi MPN bersama Cabang Taiping
( J/kuasa Cabang Taiping)

Jam 9.00 malam
Pengerusi akan berceramah di Taiping
( terbuka)

SUMBER : SETIAUSAHA MAJLIS PIMPINAN PKR PERAK
SDR ANUAR B ZAKARIA

02 November 2009

HAYATI 10 RESOLUSI PR

Konvensyen Pakatan Rakyat Negeri Perak yang telah bersidang pada 31 Oktober 2009 bersamaan 12 Zulkaedah 1430 telah merumuskan resolusi berikut :-

i. Kesepakatan dan perpaduan Pakatan Rakyat perlu terus diperteguh dan diperkasakan bagi menumbangkan UMNO/BN. Segala bentuk prejudis dan prasangka buruk sesama rakan Pakatan Rakyat perlu dihindari.

ii. Meningkatkan amalan prinsip ‘collective decision’ melalui meja rundingan sebagai kaedah penyelesaian masalah.

iii. Mengukuh dan menggerakkan organisasi parti dengan penekanan serius kepada menubuh dan menggerakkan majlis pemuafakatan Pakatan Rakyat di semua peringkat parti.

iv. Menghapuskan doktrin perkauman sehingga ke akar umbi seterusnya meningkatkan hubungan sesama rakyat, kakitangan kerajaan, ahli politik, NGO dan Istana.

v. Menampilkan calon berwibawa dan berintegriti sebagai asas dan fokus kemenangan calon Pakatan Rakyat di DUN dan Parlimen. Fokus kepada program pembangunan jatidiri seluruh ahli parti terhadap perjuangan masing-masing.

vi. Meneruskan prinsip 5K Keadilan, Kewibawaan, Ketelusan, Kebajikan dan Kebebasan sebagai asas bekerja dan memerintah.

vii. Menerus dan memperbanyakkan siri dan media penerangan keseluruh negeri agar rakyat menerima maklumat yang tepat dan pemikiran rakyat tidak dijajah oleh Umno/BN.

viii. Program mewujudkan ‘kebersamaan’ antara parti komponen Pakatan Rakyat perlu segera dilaksanakan agar seleruh ahli Pakatan Rakyat memahami perjuangan rakan seperjuangan.

ix. Munajat yang berterusan bagi memohon pertolongan dan keredhaan Allah swt sama ada sewaktu dilanda krisis mahupun tidak.

x. Jawatankuasa resolusi mencadangkan agar gagasan Pakatan Rakyat disegerakan pendaftaran diperingkat nasional dengan penggunaan 1 logo.

MOHON SUMBANGAN

KAMI AMAT MENGHARAPKAN SUMBANGAN
DARIPADA SUMBANGAN ANDA..!!!!!
A/C : 111 201 200 2206
AMBANK