JANGAN LEPASKAN PELUANG !!!!!!

PKR CABANG BATU GAJAH SEDANG MEMBUAT PENDAFTARAN PEMILIH BARU. (PENGUNDI BARU )


SILA HUBUNGI :
012-4646394 SDR ANTONI
012-4326371 PN PARAMESWARI

PROGRAM TAMBAH AHLI
HUBUNGI :
012-5062467 SDR FUAD
017-5195932 SDR HAZHA

NO 5B, JALAN DEWANGSA,
31000 BATU GAJAH,
PERAK.

DIBUKA SETIAP HARI SELASA
9.00 PAGI - 3.00 PETANG

EMAIL:batugajahpkr@gmail.com

Alamat surat menyurat:
BLOK F- 74, PERUMAHAN AWAM,
JALAN BEMBAN,
31000 BATU GAJAH, PERAK

09 October 2009

SPR lebih baik jadi SRP

# Pembangkang tidak wajar menyalahkan sistem jika rakyat tidak memihak kepada mereka dalam pilihan raya.

# Parti pemerintah turut mengalami situasi yang sama tetapi tidak pernah menuduh proses pilihan raya sebagai punca.

# Tahap ketelusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) amat tinggi dan sistem sedia ada sentiasa ditambah baik bagi menjamin kredibiliti sistem pilihan raya.

# Daftar pemilih sentiasa dikemas kini melalui kerjasama Jabatan Pendaftaran Negara, Kementerian Pertahanan dan Polis Diraja Malaysia.

PORT DICKSON 8 Okt. – Parti-parti pembangkang tidak wajar menyalahkan sistem sekiranya sebahagian besar rakyat tidak memihak kepada mereka dalam pilihan raya yang disertai.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof berkata, mereka harus sedar bahawa parti pemerintah turut mengalami situasi yang sama tetapi tidak pernah menuduh ia berpunca daripada proses pilihan raya.

Sehubungan itu beliau mahu pihak pakatan pembangkang lebih adil dan rasional tanpa membuat sebarang tuduhan melulu kerana SPR sedaya upaya berusaha memastikan pilihan raya yang dijalankan telus dan bebas.

‘‘Jangan salahkan sistem sekiranya mereka tidak mendapat sokongan rakyat. Parti pemerintah sendiri pernah berhadapan dengan masalah yang sama tetapi mereka tidak pula menyalahkan sistem.

‘‘Saya ingin tegaskan di sini sistem yang kita gunakan ini telus, bebas dan adil. Oleh itu mereka tidak perlu bimbang kerana tahap ketelusannya adalah amat tinggi malah kita sentiasa menambah baik sistem sedia ada bagi menjamin kredibiliti sistem pilihan raya yang dijalankan,” katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas meninjau proses undi Pos di Pusat Latihan Asas Tentera Darat (Pusasda) di sini hari ini.

Turut bersama beliau ialah Pegawai Pengurus Pilihan Kecil DUN Bagan Pinang, Abdul Wahab Shamsuddin serta pegawai-pegawai kanan SPR yang lain.

Sebanyak 4,602 layak sebagai pengundi pos melibatkan 4,571 anggota tentera dan 31 anggota polis.

Sementara itu Abdul Aziz berkata, dalam pertemuannya dengan wakil Pas semalam, beliau telah berbincang dan bertukar-tukar pendapat selain menjelaskan setiap isu yang timbul pada Pilihan Raya Kecil DUN Bagan Pinang khususnya mengenai daftar pemilih.

Beliau berkata, mereka yang hadir telah dimaklumkan bahawa daftar pemilih yang digunakan dijamin bersih dan bebas daripada sebarang pertindihan seperti mana yang didakwa oleh Pas sebelum ini.

Ujarnya, SPR tidak pernah mengabaikan perkara itu malah sentiasa memastikan ia dikemaskini melalui kerjasama dengan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Kementerian Pertahanan dan Polis Diraja Malaysia.

‘‘Saya secara peribadi berusaha untuk memantapkan lagi perjalanan pilihan raya kita kerana saya berpegang pada konsep keadilan. Saya cuba memenuhi setiap tuntutan yang dibuat oleh parti-parti politik dengan tujuan ketelusan.

‘‘Namun begitu saya akui saya mungkin tidak dapat memenuhi kehendak semua pihak tetapi apa yang penting saya akan memastikan kredibiliti pilihan raya kita terpelihara,” katanya lagi.

Berhubung pertindihan nama pemilih seperti mana yang didakwa, beliau berkata, isu itu tidak timbul langsung kerana SPR telah memastikan nama yang tersenarai dalam senarai pemilih untuk pilihan raya kecil itu bersih khususnya melibatkan bekas angkatan tentera.

‘‘Tidak timbul untuk mendapat injunksi mahkamah dan sebagainya kerana daftar pemilih yang kita gunakan adalah sah dan dijamin bebas daripada nama pengundi tentera yang telah bersara,” katanya lagi.

Sementara itu beliau meminta Badan Bebas Pemantauan Pilihan Raya Malaysia (Mafrel) supaya menghantar segera laporan setiap pilihan raya kecil yang telah dipantau selama ini.

‘‘Setakat ini Mafrel tidak pernah menghantar laporan kepada kami selepas mereka membuat pemantauan. Saya minta Mafrel segera menghantar laporan supaya kita dapat melihat cadangan-cadangan yang dikemukakan oleh mereka.

‘‘Mereka tidak perlu menulis panjang cukup sekadar menyatakan cadangan-cadangan yang boleh membawa kebaikan kepada urusan pilihan raya di negara kita,” tambahnya.

08 October 2009

POS


Adakah ini penentu kemenangan ISA Samad...BERMULA PAGI TADI...

07 October 2009

PAKATAN RAKYAT MALAYSIA..parti baru?

Sebuah parti politik baru - Pakatan Rakyat Malaysia - akan dilancarkan di Sibu, Sarawak sebelum pilihanraya peringkat negeri itu, yang dijangka diadakan tahun depan.

Nama kontroversi tersebut dijangka menimbulkan kekeliruan di kalangan pengundi di Sarawak, kata sumber-sumber kepada Malaysiakini.

Penubuhan parti baru itu dipercayai disokong oleh ahli parlimen Bintulu dan pengerusi kelab penyokong BN, Datuk Seri Tiong King Sing.

Menurut sumber-sujber, parti baru akan diketuai oleh Gabriel Adit Demong, 59, ADUN Ngemah.

Adit, yang menyertai PKR tahun lalu, memenangi kerusi Ngemah sebagai calon Bebas pada 2006.

Beliau pernah menjadi naib presiden Parti Bansa Dayak Sarawak (PBDS) selama tiga penggal, tetapi tidak menyertai mana-mana selepas PBDS dibubarkan.

November lalu, ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar mengalu-alukan penyertaan Adit dalam PKR November lalu bersama-sama dengan 12,000 penyokongnya.

Dalam ucapannya ketika menyerahkan borang keahlian kepada Anwar, Adit berkata sebab utama beliau menyertai PKR ialah kerana 'pengembirian politik' masyarakat Dayak di bawah kerajaan negeri BN.

Menurut Adit, PKR adalah landasan terbaik untuk menangani masalah sosio-ekonomi masyarakat Dayak.

MEDIA PRESS

Kenyataan Media PAS N31 Bagan Pinang

7 Oktober 2009


1. Terima kasih kepada semua pihak media kerana melaporkan membuat liputan media secara adil tentang perkembangan calon kita Zulkefly Mohamad Omar dan aktiviti kempen Pakatan Rakyat.

2. Pagi ini, saya tidak bercadang mengulas apa lagi amalan rasuah Umno BN kerana ia sudah menjadi rahsia umum kita semua. Saya bercadang menjelaskan soal ketidakupayaan Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad dan Umno sendiri menawarkan pembangunan hakiki untuk kepentingan rakyat. Semuanya palsu belaka.


3. Antara contoh yang begitu dekat dengan rakyat di sini, adalah isu penjualan 1,250 ekar tanah yang dicadangkan oleh dijadikan kandang babi moden suatu ketika dahulu, waktu meletusnya isu JE. Kerana tiada upaya menguruskan kerajaan, Isa sewaktu menjadi Menteri Besar sanggup memperdagang tanah cadangan itu di kalangan beberapa pemimpin Umno sehingga nilainya menjadi RM8,500 perekar. Pemimpin MCA tempatan juga mendapat habuan dari ketidakupayaan Isa mentandbiar ini apabila harganya melonjak 17 kali ganda menjadikannya 145,000 per ekar; sebelum benar-benar dibangunkan kandang moden itu. Laporan lanjut boleh dilihat sendiri dalam Malaysian Mirror.

4. Seterusnya, isu pemilikan beberapa pantai 1, 2 dan 3 di sepanjang Port Dickson oleh beberapa pemilik hotel dan sebagainya. Sedangkan tanah pantai tidak boleh dimilikindividukan oleh mana-mana pihak. Tuan Puan boleh melihat sendiri privatasi pantai di Hotel Mayangsari dan Bayu Beach Resort. Inilah yang disebut pembangunan palsu. Pembangunan palsu disebabkan ketidakupayaan pemimpin mengamalkan integriti atau melaksanakan rasuah dalam urus tadbir kerajaan.

5. Pendedahan ini tidak boleh dianggap diletakkan pada peribadi Isa sahaja, sedangkan di belakang Isa ini terdiri oleh kroni-kroni Umno yang lain. Apa yag ingin saya katakan, Isa sebenarnya tidak mampu menguruskan urus tadbir yang baik. Rasuah juga disebabkan Isa tidak mampu menyelesaikan beberapa pendedahan yang disebut ini; dll.

6. Pencalonan Isa yang dilihat tidak berkeupayaan membawa pentadbiran yang lebih integriti, kerana Umno sendiri tidak serius menangani rasuah. Lembaga Disiplin Umno sebenarnya menggantung keahlian Isa beberapa tahun lalu disebabkan isu rasuah. Tiba-tiba Umno juga mencalonkan Isa yang sebenarnya dilihat khalayak tempatan sebagai tidak mampu.

7. Rasuah itu sebenarnya sarat dilakukan dalam Umno BN. Sebab itu, ianya menatijahkan suatu kepalsuan. Umno tidak mampu menangani rasuah. Isa juga dilihat tidak mampu menunjukkan kepemimpinan yang lebih integriti dan bermaruah. Sesiapa disini mampu mengatakan bahawa apabila Isa menang di Dun Bagan Pinang ini, beliau mampu menangani permasalahan integriti dan rasuah ini.

8. Kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad, “Rasuah berleluasa kerana pemimpin tetap diberi sokongan walaupun tetap terbabit.” Sebab itu, kita berasa label Isa sebagai ikon pembangunan palsu itu sesuatu yang tepat.

9. Atas pertimbangan ini, saya fikir pengundi perlu menganggat pemimpin yang berkemampuan serta berintegriti; agar rakyat benar-benar mengecapi pembangunan yang hakiki, bukan pembangunan palsu. Calon Pakatan Rakyat Zulkefly Mohamad Omar boleh menjadi alternatif pada kepemimpinan Dun Bagan Pinang.

10. Bersama kehendak rakyat!Salehuddin Ayub
Naib Presiden PAS

05 October 2009

PEMBANGKANG MULAI TERTEKAN

Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, pembangkang akan terus menggunakan pelbagai taktik kotor dalam menghadapi kempen Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang.

Sehubungan itu, Timbalan Perdana Menteri mahu jentera parti Barisan Nasional (BN) mematahkan tindakan tersebut dengan meningkatkan usaha mendekati dan memberi penjelasan kepada para pengundi kawasan terbabit.

''Kita beri amaran kepada ahli-ahli parti supaya menghadapi kemungkinan pihak parti lawan main kotor dan main kasar nak tunjuk belang.

''Maklum balas yang kita dapat, mereka berasa tertekan kerana calon kita (BN) jauh lebih popular," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Larut di Dewan Majlis Daerah Selama di sini hari ini.

Hadir sama, Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir dan Ketua UMNO Bahagian Larut, Datuk Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar.

Menurut Muhyiddin, pembangkang akan menggunakan apa sahaja cara untuk memburuk-burukkan UMNO dan BN termasuk mengeluarkan surat-surat palsu mempertikaikan pencalonan Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad.

MOHON SUMBANGAN

KAMI AMAT MENGHARAPKAN SUMBANGAN
DARIPADA SUMBANGAN ANDA..!!!!!
A/C : 111 201 200 2206
AMBANK